Gratis verzenden binnen Nederland bij orders vanaf €75,-
 

Hoe drum ik zachter?

Wil je weten hoe je een drumstel stiller maakt? Wil je drummen in een appartement zonder dat je ruzie krijgt met je buren? Dan lees je de juiste blog, wij krijgen regelmatig vragen over hoe je stiller kunt drummen en geven hier de beste tips om je drumvolume te verminderen.

Hoe drum ik zachterHoe drum ik zachter

Hoe drum ik zachter? 14 tips om je drumvolume te verlagen

Wil je weten hoe je een drumstel stiller maakt? Wil je drummen in een appartement zonder dat je ruzie krijgt met je buren? Dan lees je de juiste blog, wij krijgen regelmatig vragen over hoe je stiller kunt drummen en geven hier de beste tips om je drum volume te verminderen. 

Of je nu rustig wilt drummen in een huis, appartement of slaapzaal, wij doen ons best om je buren te ontzien zodat jij ongestoord kunt blijven rocken. 

En laten we eerlijk zijn, wanneer je ergens op gaat slaan met twee stokken, zal het nooit helemaal doodstil zijn. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om jouw sessies een stuk vriendelijker voor je omgeving te maken.

Hoe luid is een akoestisch drumstel? 

Akoestische drumstellen kunnen zo luid zijn als 130 decibel, denk hierbij aan een gemiddeld rockconcert of festival, of wanneer het hard onweert. Dit betekend dat drums bij het "gevaarlijke" volumebereik kunnen liggen, waar gehoorbeschadiging op kan treden. We kunnen in ieder geval met zekerheid zeggen dat drums zo luid kunnen zijn dat de hele buurt kan meegenieten. Gelukkig kun je veel doen om je drumstel stiller te maken, ook bij elektronische drums, als dat nodig is.

Dit zijn de beste tips om je drumvolume te verminderen:

 1. Mesh drumvellen
 2. Drum dempers
 3. Bekkens met laag volume
 4. Probeer eens andere drumstokken
 5. Werk aan je dynamische controle
 6. Elektronisch drummen
 7. Hoe maak je elektronische drums stiller?
 8. Zelfgemaakte drum demping
 9. Oefen drumpads
 10. Communiceer met je buren
 11. Geluidsisolatietips voor drums
 12. De beste tips voor drummen in een appartement
 13. Het laatste redmiddel
 14. Niks werkt, wat nu?

 

Tip 1: Mesh drumvellen

Je drumvellen vervangen door mesh heads, oftewel gaasvellen, is de eerste tip en vermindert het volume van je drumkit enorm. Dit is de beste oplossing als je akoestische drums stiller wilt maken, en bijna een must om te drummen in een appartement.

De grote voordelen van mesh-drumvellen vergeleken met andere opties die het drumvolume verminderen zijn: mesh-vellen voelen realistisch aan, kunnen worden gestemd (strakker of losser, afhankelijk van de hoeveelheid stick bounce die je wilt), en laten jou een stuk zachter spelen. Ze geven je ook een kleine hoeveelheid toon als je je resonerende drumvellen aanhoudt. Het enige nadeel van mesh-drumvellen is dat het tijd kost om ze te installeren en te verwijderen.

De mesh drumvellen van Roland zijn naar ons idee de beste, en verkrijgbaar in alle maten zodat je je hele drumstel kunt uitrusten. Mesh drumvellen zijn zo stil mogelijk op een akoestische drumkit en veel stiller dan de rubberen pads op andere elektronische drumkits.

Als je rustig wilt drummen in een appartement en je wilt op een akoestische kit spelen dan zijn mesh drumvellen de beste keuze. Als je na het lezen van dit blog kiest voor mesh-drumvellen kijk dan ook naar de Low Volume bekkensets op onze website. Zo maak je heel je kit stiller!

Tip: je kunt triggers toevoegen aan mesh-drumvellen om je akoestische kit de mogelijkheden van een elektronische kit te geven!

Tip 2: Drum dempers

Drum dempers zijn een snelle en gemakkelijke manier om je drumvolume te verminderen. Wij raden aan om hiervoor moongel te gebruiken die je bovenop je drumvellen plaatst. Deze gel is ook te gebruiken op je bekkens om het bekkenvolume drastisch verminderen.

De moongel van SlapKlatz zijn ontzettend goede drumdempers en verkrijgbaar in vier kleuren: Alien Green, Pink, Black en het onzichtbare Clear. Zo kun je je drums een cool uiterlijk geven, of ervoor kiezen om je demping juist minder zichtbaar te maken. 

Ook zijn er SoundOff dempmatten van Evans die het drumvolume dempen. Deze matten incasseren een deel van de klap én geven minder geluid af. Het voordeel hiervan; ze zijn super makkelijk te plaatsen en verwijderen.

Tip 3: Bekkens met laag volume

Zildjian heeft Low Volume bekkens die  je geluid dramatisch verminderen. Deze bekkens hebben honderden kleine gaatjes die zorgen voor minder bekkenvolume terwijl het toch een realistisch speelgevoel geeft. 

Met deze schatjes verminder je het volume van je bekkens met ongeveer 80% in vergelijking met gewone bekkens. Belangrijk is dat deze bekkens met een laag volume nog steeds aanvoelen en reageren als echte bekkens. Ze zijn beter om mee te oefenen dan met drumdempers of handdoeken over je bekkens. Als je bijvoorbeeld veel delicaat bekkenwerk oefent, is er simpelweg niets beters. 

Tip 4: Probeer eens andere drumstokken

Dunnere drumstokken, rods of brushes verminderen het volume ook voor een deel. Hoe dunner de drumstok, hoe minder kracht je uitoefend, wat een lager drumvolume betekent. Probeer bijvoorbeeld een stick van 7A-formaat, de Vic Firth 7A is erg dun en licht! https://www.klundertmusic.nl/vic-firth-7a

Om je drumvolume nog verder te verminderen, zijn rods veel stiller dan drumstokken. Er zijn een aantal geweldige rods met een laag volume, zoals de Steve Smith Tala Wand (de stilste is de Steve Smith TW12). Deze hebben een schuimkern, omgeven door hout. Om deze reden hebben rods een ander geluid dan drumstokken. Ze geven nog steeds een goede klank, een fijne rebound en ze vermindere jouw drumvolume drastisch.

Brushes, de stok met het laagste volume

De meest extreme stok om je drumvolume mee te verminderen is een brush, ook wel borstel genoemd. Brushes voelen anders aan dan stokken, ze hebben weinig rebound maar zijn superstil. Doordat de brushes anders spelen hebben brushes een andere techniek nodig. Het voordeel hiervan is dat je je kracht verbetert, omdat je bij het gebruik van brushes op je spieren en techniek vertrouwt in plaats van op rebound. Brushes zijn gemaakt van metaal of kunststof maar bij beide varianten blijft het geluid nagenoeg hetzelfde.

De beste brushes die je kunt krijgen zijn brushes die zich terugtrekken in het handvat. Hiermee kun je volledig uitgeschoven of half ingetrokken, voor meer rebound, spelen. Intrekbare brushes zijn ook minder vatbaar voor verbuigen, omdat je ze ingetrokken kunt opbergen. Een ideaal voorbeeld hiervan zijn de brushes van het merk Flix.

Tip voor je basdrum klopper

Net als je stokken heeft je basdrumklopper ook invloed op het drumvolume, vaak is je klopper juist de reden dat mensen klagen. Als je een harde klopper gebruikt zoals plastic, rubber, metaal of hout dan krijg je een veel scherper en luider basdrumgeluid. Probeer eens een donzige klopper als je het basdrumvolume probeert te verminderen, deze geven een zacht en warm geluid. Ook hier heeft Vic Firth aan gedacht, kijk maar eens: Vic Firth VicKick VKB3.

Tip 5: Werk aan je dynamische controle

Als je een goede controle hebt over hoe hard of zacht je op elke drum en bekken slaat, word je een betere drummer. Dit noemen we dynamische controle. Een goede dynamische controle is niet alleen handig om de buren tevreden te houden, het verbeterd je prestaties en expressie ook enorm. 

Je explosieve accenten krijgen meer impact en je kunt het publiek ook verwonderen met rustigere momenten. Door sommige ledematen luider of zachter te laten spelen dan andere kun je het gevoel van een beat volledig veranderen.

Wij vinden dynamische controle zo belangrijk dat we er in de toekomst nog een artikel over gaan schrijven. Houd onze pagina dus in de gaten! Want als je dynamische controle onder de knie hebt dan kun je spelen als een professional op elk volume.

Tip 6: Elektronisch drummen

Als je het volume laag moet houden dan zijn de stillere elektronische drumstellen een goede optie voor je. Alleen al omdat je een hoofdtelefoon kunt dragen voor het geluid! Roland is de leider in het spel van elektronische drumuitrusting met geweldige drumgeluiden, topfuncties en een uitstekende bouwkwaliteit.

Aan de goedkopere kant van het spectrum vind je elektronische drumstellen met rubberen pads. Deze kunnen nog steeds een matige hoeveelheid geluid maken tijdens het drummen omdat je met een drumstok op een harde rubberen pad slaat. Onze tip: vermijd deze rubberen elektronische pads als je in een appartement woont of gewoon heel stil wilt zijn bij het oefenen van je elektronische drum.

Als wij moesten kiezen dan zouden we gaan voor Roland's elektronische TD en VAD serie drums met mesh drumvellen, stiller gaat haast niet en ze zitten boordevol functies! Ook handig aan elektronische drumstellen is dat ze wat minder ruimte in beslag nemen en minder lomp zijn, ideaal om mee te nemen of wanneer je drumt in een kleinere ruimte.

Tip 7: Hoe maak je elektronische drums stiller?

Zelfs als je een elektronische kit hebt, kunnen je muren en vloeren zo dun zijn dat je buren je nog steeds horen. Daarom hebben we nog een paar extra trucs voor het verminderen van je volume bij elektronische drums. Combineer ze voor maximale stilte:

 • Gebruik dunnere stokken om het stokgeluid op de pads van je elektronische drumstel te verminderen. 
 • Je basdrum maakt waarschijnlijk veel lawaai - koop een donzige basdrumklopper of plak een dikke handdoek om je basdrumpad. De pad moet nog steeds triggeren met de handdoek maar het kan wel en vermindert het volume. 
 • Roland heeft het Noise Eaters-assortiment - dit zijn geluidsisolerende voetjes en matten om onder je stands en pedalen te plaatsen. Deze werken goed om het geluid van trommels door de vloer te verminderen, vergelijkbaar met dikke schuimrubberen vloertegels.
 • Als je gewone drumstatieven bij je kit gebruikt, zoals bekkenstatieven, snare- of hi-hatstatieven, plaats de voeten dan zo ver mogelijk uit elkaar. Dit vermindert de hoeveelheid geluid dat in de vloer schiet.
 • Werk aan je dynamische controle, zodat je niet, of in ieder geval minder hard, op de kickdrum, hi-hat of de rest van de kit beukt.

Tip 8: Zelfgemaakte drumdemping

Naast het kopen van nieuwe producten zijn er veel dingen die je kunt gebruiken die je waarschijnlijk al hebt. Niet ideaal, wel goedkoop!

 • Leg handdoeken over je drums en cimbalen. Dit zijn de doe-het-zelf-drumdempers, en best effectief in het verminderen van drumgeluid. Hoe dikker de handdoek, hoe meer je het drumvolume vermindert, maar pas op want je verliest ook veel rebound.
 • Vul je basdrum met een dik deken, handdoeken, etc. Hoe meer je erin stopt en hoe dikker het is, hoe meer je het basdrumvolume vermindert.
 • Een extra laag onder je drumvellen, tussen de draagrand en het vel. Verwijder bijvoorbeeld je drumvellen, snijd een oud laken in stukken en rek stukken van het vel over de drum terwijl je het drumvel er weer op doet.
 • Leg drumvellen ondersteboven op je drums. Heb je bijvoorbeeld oude drumvellen liggen? Haal ze dan van zolder en leg ze ondersteboven op je drums. Dit vermindert het drumvolume ook een beetje.

Hoe meer je op, of in, je drums doet, en hoe dikker het is, hoe meer je het volume van je drumstel verlaagt. Combineer de bovenstaande tips voor meer effect! En mocht het niet lukken, dan kun je overwegen om toch iets te kopen. Begin dan bij mesh-drumvellen of een elektronische drumkit, dat helpt het meest!

Tip 9: Oefen drumpads

Als een elektronisch drumstel buiten je budget valt, kun je ook een sampling pad overwegen waarmee je thuis rustig aan je slagen kunt werken. 

De verschillende pads zijn programmeerbaar met drum- en percussieklanken en geven je de mogelijkheid om met beperkte ruimte en geluid toch vette beats te maken. Tevens is een sampling pad ook een zeer bruikbare uitbreiding van een (digitale) drumkit. Dus wellicht is het ook nog eens een investering voor de toekomst!

Check bijvoorbeeld eens deze Roland SPD. Al jarenlang dé sampling pad op alle internationale podia.

Tip 10: Communiceer met je buren

Soms is een gesprek met je buren, of andere mensen die overlast ervaren, de beste oplossing. De meeste mensen zijn redelijk, vooral wanneer je de situatie uit kunt leggen en je buren het gevoel hebben dat je ook hun kant van het verhaal begrijpt.

Deze tip werkt het beste vóórdat je je eerste klachten krijgt, dus neem zelf het initiatief om dit te doen voordat je op een nieuwe plek gaat spelen. Maak een praatje met je buren en leg uit hoe gepassioneerd je bent over drummen en hoe lang je wilt oefenen.

Drummen maakt nu eenmaal lawaai maar dat betekend niet dat ze er last van hoeven te hebben. Probeer samen een ​​oefentijd te vinden die goed werkt voor beide partijen. Misschien kun je afspreken om alleen te spelen als je buren aan het werk zijn of gaan sporten. Samen komen jullie er vast wel uit!

Geef ze ook je telefoonnummer voor het geval ze toch overlast ervaren en jij het weet wanneer ze een weekend weg of op vakantie zijn. Buren zijn veel toleranter als ze weten dat ze enige controle over de situatie hebben. 

Tip 11: Geluidsisolatietips voor drums

Goede geluidsisolatie is erg duur, zeker als je wilt drummen zonder dat iemand het hoort. De ultieme oplossing voor het isoleren van drums is om een ​​kamer in een kamer te bouwen, maar dit is voor de meeste mensen niet haalbaar. 

Er zijn goedkopere dingen die je kunt doen om het geluid te verminderen. Banken, dikke gordijnen en tapijt absorberen allemaal wat geluid. Denk erover na om je kit op te zetten in een kamer met veel van deze dingen.

Ramen zullen meer geluid lekken dan muren. Als je het geluk hebt een kelder te hebben, is dit een geweldige ruimte om in te spelen. Het ergste wat je kunt doen is spelen in een lege schuur met harde vloeren.

Als dit je drumruimte is, denk er dan over om de vloer te bedekken en muren met oud tapijt of ander dik materiaal te behangen. Dit lost je drumgeluidsprobleem niet op, maar het maakt het geluid een stuk draagbaarder voor de buurt. Gecombineerd met enkele van de andere tips op deze pagina, heb je misschien genoeg drumruisonderdrukking om comfortabel te kunnen spelen.

Tip: Eierdozen werken niet om een kamer te isoleren van geluid!

Tip 12: De beste tips voor drummen in een appartement

De tips voor het verminderen van het drumvolume in deze blog helpen om veel drumgeluid te verminderen. Helaas werken deze tips niet altijd, vooral in een kleiner appartement.

Het beste wat je kunt doen als je het drumvolume echt moet verminderen, is mesh-drumvellen en bekkens met een laag volume gebruiken of een elektronisch drumstel kopen en een koptelefoon dragen.

Zelfs met deze oplossingen kan het geluid nog steeds je buren bereiken - vooral je basdrumpedaal, in combinatie met een dunne vloer, is vaak het probleem. Leg dan wat noise-eaters neer en doe rustig aan op de basdrum. Probeer ook eens een donzige klopper als je het basdrumvolume probeert te verminderen, deze geven een zacht en warm geluid.

Er zijn genoeg mensen die rustig kunnen drummen in een appartement, dus laat je niet kisten! Het kost misschien wat moeite om te kijken wat voor jouw situatie werkt maar alles is mogelijk. Zorg ervoor dat je ook met je buren praat en bespreek samen een vaste tijd wanneer ze weg zijn zodat je kunt spelen zonder ze te storen.

Tip 13: Het laatste redmiddel

Oké, worst case scenario, je wilt drummen in een klein appartement, met flinterdunne muren, en je hebt buren die niets luider dan volledige stilte tolereren. Met de tips op deze pagina kun je drums stiller maken, echt heel stil, maar nooit helemaal stil.

Helaas moet je misschien gewoon ergens anders spelen. Informeer naar de mogelijkheden bij andere muzikanten of muziekwinkels in de buurt. 

Oefenruimtes zijn een goede oplossing. In de meeste steden kun je deze huren, per uur of per maand. Velen hebben een drumstel dat je kunt gebruiken en anders kun je je eigen drumstel meenemen. Als je geen oefenruimtes kent, vraag het dan aan andere muzikanten of kijk eens rond op het internet. 

Het is heel gewoon dat een boel verschillende mensen een oefenstudio delen en maandelijks betalen en er zijn veel drummers die op deze manier oefenen. En een mooie bonus, als je zo een ruimte huurt dan kun je je vrienden uitnodigen om mee te jammen.

Tip 14: Niks werkt, wat nu?

Geef je creativiteit de vrije loop met een ander instrument. Drummen is veruit het meest luide instrument aangezien je het aanslaan altijd zult horen en er een limiet is aan wat je kunt doen. Met bijvoorbeeld een keyboard kun je muisstil muziek maken omdat de aanslagen niet te horen zijn en je een hoofdtelefoon op kunt om het geluid terug te horen.

Heb je nog andere tips om het drumvolume te verminderen?

Neem contact met ons op! Als je nog een tip hebt om stiller te drummen dan horen we het graag.

Voor meer informatie over het verminderen van je drumvolume kun je ons blog in de gaten houden. We schrijven over allerlei onderwerpen en over stiller drummen zijn we zeker nog niet uitgepraat.

Wil je meer lezen? Bekijk onze andere gratis artikelen over drums, (bas)gitaar, techniek, toetsen, audio, studio en apparatuur.

Stel ons een vraag